Spatial

Sayes Studio Sawtooth Apartment

Finalist
Residential 2021 Credits
  • Creative Director
    Henri Sayes
Description:

An unassuming small and shadowed warehouse in Auckland’s Parnell has been recreated into a light urban apartment. Sandwiched between a villa to the south and a tall commercial building directly north, drawing light into the space was one of the biggest considerations. The solution – large skylights set into the new sawtooth roof - also created the striking form that nods to the building’s industrial roots. The roots, as in the existing warehouse base level, have been left largely unchanged, with a new apartment built over the existing floor plate. Built for a client on his own, the plan of this 90m2 apartment has been designed for clarity and a sense of generosity, even within a tight footprint. From the entry, the cladding delicately creasing away from the path steering you inside, a hall concealing central services breaks right to the bedrooms and left to the living area. Walking from the compressed space of the entry into the soaring double height space of the living area, backlit by the large skylights that span the entire width of the home, creates a strong sense of contrast and focuses attention through the space and out to the view over the Domain. Throughout the day, shafts of light slide over the white walls creating an ever-changing installation, enlivening the space. Complex planning requirements with heritage zones overlapping with commercial was navigated by the use of horizontal weatherboards crisply detailed to accentuate the folds and angles of the form. Referential in scale and rhythm to the neighbouring villa, this apartment isn’t trying to mimic heritage but rather reinterpret it in a new world of strange and wonderful urban juxtapositions. The angular language led by the sawtooth ridge is carried through in plan and section right through to interior and fitting details like the folded structure of the kitchen island to the steel railings on the balustrade that angle back and forth. This consistency and consideration for context also suggests how this new building has managed to hold hands with its disparate neighbours, taking cues from both but translating them into something entirely its own. As New Zealand cities continue to densify, solutions such as this, which traverse conflicting
requirements, tight sites, constrained light and smaller households, may be an example of how good design can address them all and still create a beautiful urban
form.