Spatial

Dorrington Atcheson Architects 5 Regina Street

Finalist
Residential 2021 Credits
  • Creative Director
    Tim Dorrington
  • Design Director
    Tim Dorrington
  • Team Member
    Sam Lennon
  • Client
    George and Rina Crawford
Description:

With Coxs Bay park as their backyard, privacy was essential for this family home for five. The design provides privacy both within and without and delivers moments of whimsy alongside the essentials of modern living.

The street façade is a striking aspect of black-stained timber screens at various heights, these incorporate the garage door and a curved screen, which along with strategic planting shields a bedroom from the street.

The planting throughout the project engages with and entwines the house. The entry courtyards with pocket gardens and round stepping stones lead you from the street to the front door, where the stepping stones transition to concrete platforms under cover of a wide timber eave.

From the entry, a frameless plate glass wall, the house seamlessly opens up to the open plan living in one direction and the kids’ bedrooms, bathroom, playroom and family snug in the other. The stairs to the master suite provide an attractive visual backdrop and the light from upstairs spills down, lighting the gallery.

Carefully positioned blade walls and height considerations ensure privacy but in turn also provide pockets of fancy for the public view.

Black cedar cladding is used extensively throughout the house, both as external cladding but also features internally in the kitchen and dining areas. The black brick boundary wall is also replicated inside the house, providing the rear wall of the living rom, mimicking the curved screen facing the street and the curved brick wall, curving out to the public walkway.

The open-plan kitchen, dining and living room open seamlessly to the backyard and pool via expansive sliders and the park view beyond is “borrowed” in the Japanese way of shakkei. The green view is framed beautifully upon entering the front door and visible from the length of the gallery.

Cabintery has been used extensively and goes hand in hand with the building itself, cabinetry panels become walls and hidden doors, while shelving define walls.

Timber features inside as the ceiling of the entry gallery and as shelves and touches of brass throughout complements this warmth in striking contrast to the predominant black finishing.