Spatial

Warren and Mahoney Architects 48 MacMurray Medical Centre

Finalist
Healthcare & Wellbeing 2021 Credits
  • Team Members
    Patrick Sloan, Phil Grey, Dion Young, Matthew Roberts, Matthew McFetridge, Francis Falani, Zhentiao Lin, Amanda Mealings, Tao Shen, Melissa Risk, Ravi Solanki, Chris Brown
  • Client
    MacMurray Medical Centre
Description:

The MacMurray Centre is a new medical facility for a private endoscopy practice located within the Remuera medical precinct. By virtue of the business model, the practice is committed to providing an environment and overall experience that will alleviate the anxiety characteristic of this type of diagnostic process.

Remuera has a rich medical history, and the surrounding neighbourhood is densely populated with a diverse mix of medical practices and high-end residential living. Realising the site’s full potential required a sophisticated design solution that carefully responds to the unique opportunities and constraints the project presents.

MMC has been sensitively designed to create a peaceful environment for their patients. The expansive foyer and waiting room spaces have been designed to provide calm distraction and reassuring protection.

The unique journey and patient experience alleviates anxiety and concern upon arrival.
Maximising orientation by way of the double height space allows patients and visitors a common point of reference and provides clear indications of movement, with a generous stairway leading from the main arrival and waiting space to the clinical zone on the upper level.

Staff are afforded an outward-focused retreat, off the beaten track, which allows for quiet time and reflection between procedures.

The design provides a relaxed and empathetic patient experience in a welcoming residential-like front of house with views to the gardens beyond. This ambience is carried through to the medical spaces on the upper level, off the mezzanine.

The project clearly delineates street presence and front of house functions. This strategy is also employed in the selection of materials with warm timber materiality to both interior and exterior areas of the front and more utilitarian, functional materials to the rear.

Sustainably-sourced materials were specified from the western-red cedar, through to key design moves such as the dramatic canopy which provides shading to the double-height glazed façade.

A leader in its field, MacMurray Medical Centre gives equal emphasis to procedure and human experience.

Ten recovery beds and several recovery chairs enable a transitioned exit with private conversations accommodated in one of three post-operation rooms. Recovery rooms face easterly back towards Ōhinerau / Mount Hobson with the added provision of bedrooms where discharged patients can stay if/when required. An infusion room offers the opportunity for diversity of medical offerings, while a Medical Room can accommodate for specialist requirements (including VIPs).